Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Polgármestereknél és egyházi méltóságoknál nem lesz átvilágítás

Magyar Hírlap
2002.09.23. 07:16
A Magyar Hírlap értesülése szerint delegálás helyett választanák a tényfeltáró bírákat, akik az eredeti elképzelésekkel szemben nem közéleti szereplők, hanem hivatásos bírák lennének. Szűkülne az átvilágítandó közszereplők személyi köre - kikerülnének a polgármesterek és az egyházi méltóságok -, s a törvény garantálná a közérdekű adatok nyilvánosságát. Dióhéjban ezt tartalmazza a koalíciós frakciók formálódó, de még egyeztetés alatt álló módosító csomagja, amelyet az állambiztonsági múlt feltárását célzó két törvényhez nyújtanak be. Koalíciós nézetkülönbség van az állambiztonsági levéltár létrehozása körül.

A törvény megszövegezésénél figyelembe veszik a miniszterelnök által felkért szakértői testület észrevételeit is. A Magyar Hírlap információi szerint a grémium aggályosnak tartaná, ha a kabinet által javasolt tényfeltáró bizottságban többségben lennének a kormánypártok delegáltjai.