Mécs: nem maradtak ki nevek

MTI
2002.09.24. 19:11
Mécs Imre szerint Markó György, a Történeti Hivatal elnöke az InfoRádióban elhangzott hétfői nyilatkozatában pontatlanul és félreérthetően fogalmazott olyan kérdésekben, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe; nyilatkozata alkalmas volt a hallgatók megtévesztésére.

Az SZDSZ-es országgyűlési képviselő, az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság elnöke ezt a Történeti Hivatal elnökéhez írt levelében fogalmazza meg, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez. Jelzi: Markó György nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem mindenkit látott viszont a vizsgálat eredményeként megszületett listán azok között, akiknek érintettségére vonatkozóan bizonyító erejű adatok állnak rendelkezésre; a Történeti Hivatal elnöke megemlítette még, hogy a hivatala által átadott adatok szerint három személy jelentéseket is írt, vagyis "ott lenne a helyük a szűkített listában".

Mécs Imre levelében azt írja: Markó György nyilatkozata csúsztatás, hiszen mindhárom személy, akinek jelentéseiről is számot adott, ott szerepel azon a szűkített listán, akikkel kapcsolatban a bizottság anonimizált másolatokat kért.