Judit
3 °C
7 °C

Az ombudsman állásfoglalást kér a paksi-ügyben

MTI
2002.09.25. 19:12
Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a közeljövőben állásfoglalást dolgoz ki a paksi roma családok körüli válsághelyzettel kapcsolatban - hangzott el a testület szerdai ülésén. Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kijelentette: a Pakson kialakult helyzet legalább olyan fontos nemzeti ügy, mint az EU-csatlakozás. Kezdeményezte, hogy a parlamenti pártok közös nyilatkozatban, a leghatározottabban foglaljanak állást az alkotmányos értékek tiszteletben tartása mellett. A Pakson és környékén történteket hivatalból vizsgáló biztos szerint összetett, az átlagostól eltérő ügyről van szó, amely "állatorvosi lóként" mutatja be a megoldatlan, konfliktussal fenyegető gondokat.

Kaltenbach Jenő rámutatott, hogy az ügyben a helyi szereplők aszerint cselekszenek, hogy milyen jelzéseket kapnak általuk hitelesnek tekintett forrásokból, ezért egyértelmű jelzéseket kell tenni, elhatárolódva a történtekről. Leszögezte: nemcsak paksi ügyről, hanem olyan tendenciáról van szó, ami ellen határozottan fel kell lépni. Az országgyűlési biztos megítélése szerint hatékony lépésekre van szükség jogalkotásban és jogalkalmazásban egyaránt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?