Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heten pályáznak a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára

MTI
2002.10.01. 11:48
Hét pályázat érkezett a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi posztjára - tudta meg az MTI kedden. A pályázatok leadásának határideje hétfőn zárult le. A LB-n nem kívántak válaszolni arra a kérdésre, hogy kik a pályázók, mivel ez a törvény szerint nem nyilvános. A korábbi helyettes, Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnökké történt ez év júniusi megválasztása óta nincs betöltve ez a poszt. Az elnökhelyettesi pályázatot Lomnici Zoltán írta ki, a feltételek közé tartozik a határozatlan idejű bírói kinevezés, illetve a kiírás szerint előnyt jelent a legalább 10 éves legfelsőbb bírósági gyakorlat.

A LB elnökhelyettese teljes jogkörrel helyettesíti az elnököt távolléte idején, továbbá ellátja a Szervezeti és Működési Szabályzatban (SZMSZ) ráruházott feladatokat. Az SZMSZ-t az elnök állapítja meg és az OIT hagyja jóvá. A LB elnökhelyettesét, Lomnici Zoltán javaslatára, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács véleményének kikérésével, a köztársasági elnök nevezi ki. A korábbi hasonló procedúrákat figyelembe véve, várhatóan csak több hónap múlva lesz új elnökhelyettese a LB-nak.