Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szigorítják az egyetemi felvételit

MTI
2002.10.02. 15:06
Az oktatási tárca az egyetemi felvételi jelenlegi 60 pontos alsó határát visszaállítja az eredeti 72 pontra, hogy ez alatt ne lehessen bekerülni államilag finanszírozott felsőoktatási intézményekbe. Magyar Bálint Szegeden szerdán sajtótájékoztatóján arról is szólt: nem tartja helyesnek, hogy egy jó hírű egyetemre 60 ponttal is be lehet jutni, például elméleti fizika szakra. Az oktatási miniszter felhívta a figyelmet, hogy az egyetemet és főiskolát végzettek elhelyezkedési esélyei csökkenek, az elmúlt időszakban növekedett a diplomás pályakezdő munkanélküliek száma. Közlése szerint viszonylag jelentős azoknak a diplomás fiataloknak a száma is, akik nem a szakképzettségüknek megfelelő szinten tudnak elhelyezkedni.

Az oktatási miniszter az elkövetkezendő időszak oktatáspolitikai feladatait ismertetve elmondta, hogy a jövő évben elindul a XXI. század iskolája program, amely PHARE-támogatással mintegy száz kisebb iskola felújítását és számítástechnikai laboratóriummal való felszerelését teszi lehetővé. A költségek körülbelül kétharmadát az Európai Unió állja, a fennmaradó részt pedig az oktatási tárca biztosítja.