Judit
3 °C
7 °C

Uniós polgárok is szavazhatnának a választásokon

MTI
2002.10.09. 15:25
Az uniós jog belső joghoz való viszonyát, a választójog egyes kérdéseit és a Legfelsőbb Bíróság jogértelmezési lehetőségeit is érinti az az alkotmánymódosításra irányuló igazságügy-minisztériumi előterjesztés, amelyet várhatóan pénteki ülésén tárgyal a kormány. Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerdán elmondta: a tárca előterjesztése érinti többek között azt a kérdést, milyen módon válik a belső jog részévé Magyarország csatlakozását követően az EU joga. Ezen belül azt is, miképpen viszonyul majd egymáshoz a jogszabályi hierarchiában az alkotmány és a közösségi jog.

Az alkotmánymódosítás tervezete tartalmazza továbbá, hogy az EU-jog értelmezésére a Legfelsőbb Bíróságnak nem lesz lehetősége. Az igazságügy-minisztériumi előterjesztés a választójogot is érinti; az alkotmánymódosítás nyomán a csatlakozást követően a magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak az önkormányzati választásokon, sőt, jelöltként is indulhatnak majd a képviselőtestületi helyekért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?