Judit
2 °C
7 °C

Az EU egészségügyi terápiát sürget Magyarországon

MTI
2002.10.14. 06:48
Egészségügyi reformot sürget az Európai Uniónak a csatlakozó országokról minap nyilvánosságra hozott jelentése hazánkkal foglalkozó fejezete. Noha az egységes Európa vezetői az országokra bízzák az egészségügyi ellátás megszervezését, az egészséggel összefüggő kérdéseket, illetve az ezzel kapcsolatos közkiadások arányait nem tekintik kizárólag belső ügynek. A szektor - a finanszírozási reformok nélkül - az unió szerint állandó veszélyt jelent az államháztartás pénzügyi egyensúlyára.

Hazai szakértők szerint ez az aggodalom megalapozott. A magyar népesség egészségi állapota a legrosszabbak közé tartozik még a közép-európai országok körében is. A várható élettartam hat évvel kevesebb, mint az EU országaiban. Egy három évvel ezelőtti világbanki elemzés a népesség egészségi állapotromlásából következő kiadásokat évente 384 milliárd forintra becsülte. Ezt az összeget tovább srófolja az elöregedésből adódó egészségügyi kiadások növekedése, a járulékfizetők arányának mind nagyobb arányú csökkenése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?