Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A civilek is jelölhetnek tévéelnököt?

Népszabadság
2002.10.14. 08:38
A pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség támogatását élvező Baló Györgyöt szeptember végén elbuktató civil kurátorok is állíthatnak jelöltet a Magyar Televízió élére - legalábbis ezt állapította meg egy, a kuratórium által megrendelt jogi szakvélemény. A civilek jogkörét jelentősen bővítő értelmezést társadalmi kurátorok felkérésére készítette Ilosvai Gábor. A jogász, aki a Fidesz delegáltja a nemzeti hírügynökség tulajdonosi tanácsadó testületében, a médiatörvénynek arra a mondatára alapozza a szakvéleményét, hogy a tévéelnököt a kuratórium a pályázat alapján választja meg. Ebből érvelése szerint az következik, hogy a kurátorok az aspiránsok pályázatban megfogalmazott elképzelései és nem az elnökség előterjesztése alapján nevezik ki az intézmény vezetőjét.

A médiatörvény ugyanakkor a kuratórium elnöksége kizárólagos feladat- és jogkörénél sorolja fel a pályázat kiírását, elbírálását és a javaslattételt is az elnök megválasztására. Erre vonatkozó kérdésünkre Ilosvai közölte: vannak ellentmondások a törvényben, éppen ezért kellene tisztázni az elnökválasztás menetét. Bakó Lajos, a testület elnöke jelezte: nem tervezi az elnökválasztás eddigi rendjét módosítani. Mint mondta, nem ért egyet az ügyvéddel, akinek az állásfoglalása csak egy a vélemények közül.