Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsértette a kampánycsendet az MSZP a Szegfűszeggel

MTI
2002.10.16. 22:25
Megsértette a választási eljárási törvényt az MSZP zalaegerszegi szervezete Szegfűszeg című, szeptemberi országos közvélemény-kutatási adatokat közlő kiadványában a helyi választási bizottság szerdai döntése szerint. A zalaegerszegi Fidesz panaszának helyben hagyásáról Gyutai Csaba, a csoport elnöke tájékoztatta írásban az MTI-t. Eszerint a választási bizottság 6:1-es többséggel elfogadta a Fidesz-nek a vonatkozó törvényhelyre történt hivatkozását: "A szavazást megelőző 8. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni".

A tájékoztatás szerint a bizottság egyúttal felhívta az MSZP-szervezetet, hogy azonnal szüntesse meg az október a még szerdán is terjesztett kiadvány további szétosztását. A határozat indokolása kitér rá: a kampánycsend egyes kérdéseiről szóló OVB-állásfoglalás kizárólag az elektronikus tartalom- szolgáltatóknak engedi meg közvélemény-kutatási adatok közlését a szavazást megelőző nyolc napon belül. Így ez az állásfoglalás nem alkalmazható a panasz tárgyát képező nyomtatott sajtóra.

Az MSZP-szervezet - az MTI-nek is eljuttatott - ellenérve ugyanakkor éppen a választási eljárási törvény 8. paragrafusa szelleméből és az OVB-állásfoglalásból egyaránt következőnek, s így törvényesnek ítéli meg a szeptemberi közvélemény- adatok közlését a választási kiadványban. A szocialisták városi elnöke, Herbert Ferenc közölte: az őket elmarasztaló határozat ellen a törvényben előírt 3 napon belül kifogást nyújtanak be a területi választási bizottsághoz.