Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Megsértette a kampánycsendet az MSZP a Szegfűszeggel

MTI
2002.10.16. 22:25
Megsértette a választási eljárási törvényt az MSZP zalaegerszegi szervezete Szegfűszeg című, szeptemberi országos közvélemény-kutatási adatokat közlő kiadványában a helyi választási bizottság szerdai döntése szerint. A zalaegerszegi Fidesz panaszának helyben hagyásáról Gyutai Csaba, a csoport elnöke tájékoztatta írásban az MTI-t. Eszerint a választási bizottság 6:1-es többséggel elfogadta a Fidesz-nek a vonatkozó törvényhelyre történt hivatkozását: "A szavazást megelőző 8. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni".

A tájékoztatás szerint a bizottság egyúttal felhívta az MSZP-szervezetet, hogy azonnal szüntesse meg az október a még szerdán is terjesztett kiadvány további szétosztását. A határozat indokolása kitér rá: a kampánycsend egyes kérdéseiről szóló OVB-állásfoglalás kizárólag az elektronikus tartalom- szolgáltatóknak engedi meg közvélemény-kutatási adatok közlését a szavazást megelőző nyolc napon belül. Így ez az állásfoglalás nem alkalmazható a panasz tárgyát képező nyomtatott sajtóra.

Az MSZP-szervezet - az MTI-nek is eljuttatott - ellenérve ugyanakkor éppen a választási eljárási törvény 8. paragrafusa szelleméből és az OVB-állásfoglalásból egyaránt következőnek, s így törvényesnek ítéli meg a szeptemberi közvélemény- adatok közlését a választási kiadványban. A szocialisták városi elnöke, Herbert Ferenc közölte: az őket elmarasztaló határozat ellen a törvényben előírt 3 napon belül kifogást nyújtanak be a területi választási bizottsághoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!