Olivér
4 °C
8 °C

Sztrájkba léphetnek a Malév stewardessei

Népszabadság
2002.11.02. 19:04
Egyre valószínűbb, hogy vasárnap nulla órától sztrájkba kezdenek a Malév stewardessei, mivel a légitársaság és a Magyar Légiutas-kísérők Egyesülete még mindig nem tudott megegyezni a napidíjak emeléséről. A Malév a tervezett munkabeszüntetés ellenére mindent elkövet, hogy az utasok menetrend szerint érkezzenek meg úti céljaikhoz. A légitársaság vezetése valószínűleg abban bízik, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak sikerül megegyezniük vagy azt reméli, hogy kevesen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Elképzelhető, hogy a társaság utasait más légitársaságok szállítják majd el a célállomásokra, és az sem kizárt, hogy a Malév törölni kényszerül majd néhányat saját járatai közül.

A légiutas-kísérők napidíjuk emelését szeretnék elérni. Ez jelenleg bruttó 9,3 dollár óránként, miután április elsején 8,85-ről felemelték. Az érdekvédő szervezet eredetileg 15 dolláros követeléssel állt elő, de ez elfogadhatatlan volt a Malév számára. Információnk szerint a légitársaság az év utolsó három hónapjára tíz dollárt ajánlott, jövőre pedig sávos rendszert vezetnének be. E szerint havi 50 repült óra alatt maradna a tíz dollár, felette progreszszívan növekednének az összegek. A légiutas-kísérők bruttó alapbére 57 és 200 ezer forint között van. A pótlékokkal együtt a legtapasztaltabb stewardessek jelenleg bruttó 400 ezer forintot kapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?