Judit
2 °C
7 °C

Medggyesy megnézte a Ground Zerót

MTI
2002.11.10. 19:07
Medgyessy Péter vasárnap New Yorkban megtekintette a tavaly szeptember 11-i terrortámadásokban földig rombolt Világkereskedelmi Központ helyén tátongó óriási gödröt, a Ground Zerót. A miniszterelnök előzőleg a Ground Zero melletti épületben felkereste John Whitehead volt külügyminiszter-helyettest, aki az Alsó-manhattani Fejlesztési Társaság elnöke. Ez a társaság foglalkozik a terület újrahasznosításával. John Whitehead tájékoztatta a miniszterelnököt az újrahasznosítással kapcsolatos tervekről, elképzelésekről. A miniszterelnök ezt követően a Ground Zero mellett felállított keresztnél megtekintette a helyszínt.

A kormányfő itt találkozott Balatoni Tamás New York-i rendőrrel, aki 17 éve él az Egyesült Államokban, és szeptember 11-tol tíz napon át vett részt a mentésben. A miniszterelnök döbbenetesnek, megrázónak nevezte mindazt, amit látott, és hangsúlyozta: itt érthető meg igazán az amerikaiak elszántsága a terrorizmus ellen. Medgyessy Péter ezután közeli Battery Parkba ment, ahol koszorút helyezett el annál a négy méter átmérőjű földgömb-szobornál, amely három évtizeden keresztül állt a Világkereskedelmi Központ két toronyépülete között. A szobrot a romok alól mentették ki, és a terrortámadás első évfordulóján - sérült állapotban - helyezték el a parkban ideiglenes emlékműként.

Helyi idő szerint vasárnap délután - az egyesült államokbeli látogatás programjának záróakkordjaként - a miniszterelnök a konzulátus épületében a New Yorkban és környékén élő magyarság képviselőivel találkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?