Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az ombudsman az ügyészséghez fordul a jászladányi ügy miatt

MTI
2002.11.14. 22:38
Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa továbbra is úgy ítéli meg, hogy az alapítványi iskola támogatásáról hozott jászladányi önkormányzati döntések jogsértőek voltak. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében megállapítja: ezért minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a törvényes állapot helyreállítása érdekében.

- Az ombudsmannak erre két eszköz áll rendelkezésére - nyilatkozott az MTI-nek a kisebbségi önkormányzati választásokról, a Parlament Caféban rendezett csütörtöki kerekasztal-beszélgetés után. Kijelentette: az ügyészséghez fordul, hiszen - mint indokolta - az ügyész az önkormányzati döntéseket megóvhatja és törvényi óvást nyújthat be a bírói ítélet ellen is. - Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan ügy, amelyet szükség esetén akár az Országgyűlésig is el kell vinni - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a bíróság érdemben nem vizsgálta a jászladányi önkormányzat iskolával kapcsolatos határozatainak jogszerűségét, a keresetet formai okokra hivatkozva utasította el. Véleménye szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal bármikor kiküszöbölheti a bírósági elutasítás okát képező eljárási hibát, és újabb keresetet nyújthat be, ami után a bíróság már érdemben foglalkozhat a kérdéssel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!