Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A parlament leszavazta a helyesírási szabályzatot

Magyar Hírlap
2002.11.23. 09:29
A helyesírási szabályzat a miniszterek feladat- és hatáskörét érintő módosítás kapcsán került napirendre az alkotmányügyi bizottság ülésén. A törvényjavaslat előterjesztő Miniszterelnöki Hivatal képviselője azonnal jelezte, hogy kisbetűvel akarják írni a kormány szót, holott az az alkotmányban is nagybetűvel szerepel.

"Mi úgy tekintjük, hogy tulajdonnévként egy intézménynevet jelöl, és több törvényben is nagybetűvel szerepel" - érvelt a kancellária, bár azt is hozzátették, folyó irodalmi szövegben nem ragaszkodnának a nagybetűhöz. A kancellária emellett nem egyezett bele a "munkaerő-piaci alap" és az "érdek-képviseleti" szavak korrektorok által javasolt kötőjeles írásába sem, és elvérzett a 'TAJ-szám" kisbetűs átiratára tett kísérlet is. A bizottság végül módosító javaslatként nyújtotta be Szili Katalin házelnöknek a nyelvtani hibák kijavítására tett indítványt, amelyről már szavazott is az Országgyűlés. Összesen hat támogató szavazatot (kettőt az MSZP-től, hármat a Fidesztől és egyet az MDF-től) kapott az indítvány, míg 192-en ellene voksoltak, 145-en pedig tartózkodtak.