Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem perelhető a parlament

Népszabadság
2002.11.28. 08:12
Nem indítható per az Országgyűlés ellen - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság abban a perben, amit Faragó Lajos magánnyomozó indított jó hírnevének megsértése miatt a parlament ellen. Az ügyben első- és másodfokon eljáró bíróságok ezzel ellentétes álláspontot képviseltek, ennek ellenére elutasították Faragó keresetét.

Faragó Lajos magánnyomozót Czégé Zsuzsa, az Űrgammák című tévésorozat producere bízta meg 1996-ban, hogy szerezzen terhelő adatokat Pokorni Zoltánról, aki akkor a Fidesz frakcióvezetője volt. A megfigyelési ügyet Orbán Viktor volt miniszterelnök 1998. augusztusi bejelentése robbantotta ki. Azt mondta: a Horn-kormány idején közpénzekből törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt fideszes politikusok ellen. Az Országgyűlés megfigyelési bizottsága szerint Faragó törvénysértést követett el. Az ügyészségi vizsgálat azonban ezzel ellentétes következtetésre jutott. Faragó ezután indított személyiségi jogi pert a parlament ellen.