Egyezkedik a közrádió a kisebbségekkel

MTI
2002.11.28. 13:37
A Magyar Rádió nemzetiségi referense szerint reális esély van arra, hogy a jövő év első felében együttműködési megállapodás szülessen a tizenhárom országos kisebbségi önkormányzat és a közmédium között. Kovács Péter elmondta, júliusi kinevezése óta az Országos Cigány Önkormányzat kivételével valamennyi nemzetiség vezetőivel sikerült már egyeztetnie arról, milyen keretek között tudják elképzelni a szorosabb együttműködést a Magyar Rádióval.

Kovács Péter elmondta, a nemzetiségi műsorokat is sugárzó Kossuth adón jelenleg regionális programként heti 11-11 óra szlovák és horvát, 10,5 órányi román, német, 9,5 órában pedig szerb adás hallható. E kisebbségek az országos sugárzásban egyenként 3,5 órányi programhelyet kapnak, míg a romák 3 órányi műsort adnak.

Az országosan sugárzott bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin, szlovén és ukrán nyelvű műsorok heti fél-félórás kerete mellett szeptembertől az Egy hazában című magyar nyelvű nemzetiségi magazinműsort nemcsak vidéki stúdióik, hanem a Kossuth Rádió is sugározza, hetente 55 percben.