Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napirend előtti vita a Medgyessy-Nastase találkozóról

MTI
2002.12.03. 12:35
A Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett budapesti fogadáson való részvétele miatt bírálta Medgyessy Péter miniszterelnököt Gémesi György (MDF) napirend előtti felszólalásában, kedden az Országgyűlésben. Gémesi kijelentette: december 1-jén Budapesten Adrian Nastase a magyar miniszterelnökkel és kormánya néhány tagjával "ünnepelte és ünnepeltette Erdély 84 évvel ezelőtti Romániához történő csatolását, Erdély elvesztését, a románok nemzeti ünnepét, a magyarok gyásznapját". Emlékeztetett arra, hogy a román kormányfő budapesti látogatása előtt az általa is aláírt egyetértési nyilatkozatra "fittyet hányva" közölte, a kedvezménytörvény szükségtelen, életbe léptetése esetén Románia ellenintézkedéseket foganatosít, ha annak Magyarország határán túl érvényesülő hatálya megmarad a módosítás után is.

- Önök a megbékélésre hivatkozva csapják arcul mindazt, amit szívós, a magyar nemzeti érdekeket elsődlegesnek tartó diplomáciával elértünk - hangsúlyozta. Hozzátette, pártja álláspontja szerint a kétoldalú megállapodás fenntartása, Románia NATO-tagsága, az EU további bővítése közös érdek, de a történteket elfogadhatatlannak tartják és mélységesen elítélik. Kovács László külügyminiszter reagálásában kitért arra, hogy a nemzeti ünnepek gyakran keltenek ellentétes érzelmeket különböző országokban. Megjegyezte, hogy Erdélyt nem 1918. december 1-jén csatolták Romániához, akkor az erre irányuló román igényt nyilvánították ki. Az MSZP-s politikus jelezte: a budapesti fogadáson az RMDSZ képviselői is jelen voltak. Úgy vélekedett, a megbékélés szellemét azok szolgálták, akik ott voltak és nem azok, akik tüntettek.