Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: az unió saját elveivel is ellentétes igényeket támaszt velünk szemben

MTI
2002.12.04. 22:18
Az Európai Unió azért nem tudta még lezárni a versenyfejezetet a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon, mert olyan igényt támaszt velünk szemben, amely egyaránt ellentétes a római jog és az unió saját legfontosabb elveivel - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek, aki szerda este fogadta őt Rómában. A miniszterelnöki hivatalban, a Chigi-palotában lezajlott találkozón - mint arról Orbán Viktor az MTI-nek beszámolt - a volt magyar kormányfő megismételte véleményét, amelyet nem sokkal korábban Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes előtt is alkalma volt kifejteni.

Nyilvánvaló, hogy a korábban megadott adókedvezményeket, amelyek miatt a beruházók Magyarországra jöttek, most már - a szerződések megkötése után néhány évvel - nem vonhatjuk meg. Az unió sem gondolhatja komolyan, hogy áthághatunk kétezer éves jogelveket, akárcsak a pacta sunt servanda (a szerződéseket meg kell tartani) Európában ma is érvényben lévő elvét - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arra kérte Berlusconit: mint a gazdasági életet üzletemberként is kiválóan ismerő miniszterelnök ebben az ügyben álljon Magyarország mellé. Orbán Viktor az MTI-nek megjegyezte: továbbra is rendszeresen konzultál Berlusconival, nemcsak telefonon, hanem személyes találkozók keretében is.