Gusztos az alkalmi fogyasztókért lobbizik az MSZP-nél

MTI
2002.12.12. 18:00
Levelet intézett Gusztos Péter (SZDSZ) három szocialista képviselőnek, azt kérve: fontolják meg az egyes büntető-jogszabályok módosításához benyújtott kapcsolódó módosító javaslatuk visszavonását. A szabad demokrata képviselő az Avarkeszi Dezsőnek, Csákabonyi Balázsnak és Szabó Zoltánnak címzett, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levélben úgy fogalmaz: szerinte indítványuk céljával ellentétes hatások kiváltásara is alkalmas, továbbá nem összeegyeztethető a kormány eredeti - "mindannyiunk által örömmel üdvözölt" - javaslatának szellemiségével.

Gusztos ismertetése szerint a három honatya 3 év helyett 5 évre emelné a szabadságvesztés kiszabható maximumát, ha tizennyolcadik életévét betöltött személy tizennyolcadik életévet be nem töltött személynek kábítószert kínál vagy átad, illetve ha az elkövető oktatási intézmény területén, illetve annak közvetlen környezetében csekély mennyiségű kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. A kitűzött céllal messzemenőkig egyetértve szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ez az eset nem, illetve nem elsősorban a drogkereskedőket érinti - szögezi le Gusztos Péter.

Az 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő esetekben - ellentétben a 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendőkkel - az ügyész nem élhet a vádemelés elhalasztásának lehetőségével, a bíró pedig nem bocsáthatja próbára az illetőt.

A törvénytervezet Önök által kezdeményezett módosítása azt eredményezheti, hogy alkalmi fogyasztók kaphatnak komoly letöltendő börtönbüntetést - fűzi hozzá az SZDSZ-es képviselő. Gusztos Péter úgy véli, a fiatal- és gyermekkorúak fokozottabb védelmét jelen esetben az szolgálná, ha a javaslatot visszavonnák, vagy ha a kormánytöbbség azt nem szavazná meg.