Kovács László a koppenhágai eredményekről

MTI
2002.12.14. 18:04
Amit lehetet, mindent elértünk a csatlakozási tárgyalások végső fázisában, és nemcsak jól, hanem jobban csatlakozunk annál, mint arra korábban számítani lehetett - jelentette ki Kovács László külügyminiszter szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A külügyi vezető a csatlakozási tárgyalások péntek esti koppenhágai befejezését értékelte. - Kínos és szánalmas az erőlködés, amellyel Orbán Viktor volt miniszterelnök megpróbálja nullának beállítani azt, amit elértünk - közölte Kovács László, utalva a korábbi kormányfőnek a nap folyamán mondott szavaira.

A közvetlen agrárkifizetések ügyéről Kovács László elmondta: elfogadható versenypozíciót jelent a magyar gazdák számára, hogy a csatlakozás első évében, 2004-ben, az EU által nyújtott 25 százalékos kifizetést a magyar költségvetésbol 55 százalékra lehet majd kiegészíteni.

- Orbán Viktor vagy ennyire tudatlan, vagy szándékosan félre akarja vezetni a magyar lakosságot, mintha nem tudná, hogy a folyósítás mértékét Brüsszelben döntik el és az EU-ban nem szokás megengedni, hogy azt a nemzeti büdzsébol kiegészítsék - fogalmazott Kovács László.