Részleges megegyezés a BKV-nál

MTI
2003.01.28. 23:27
A három legnagyobb létszámú szakszervezetből kettő aláírta a BKV vezetése által ajánlott 7,9 százalékos ez évi bérfejlesztést, a harmadik pedig szerdán dönt a javaslat elfogadásáról, tudta meg az MTI a kedden este zárult tárgyalások résztvevőitől.

Nagypál László a buszágazatban működő szakszervezet elnöke elmondta, hogy a cég nehéz helyzetében, amikor még nem ismert, hogy mekkora támogatást kapnak az idén a fővárosi önkormányzattól, sikeresnek tartják az elért eredményt.

Eszerint a 7,9 százalékos béremelés mellett, egyéb juttatásként személyenként 10 ezer forintos év végi étkezési jegy utalványt juttatnak a dolgozóknak. Az emelést január 1-jétől visszamenőlegesen kapja meg márciusban a 12.400 munkavállaló.

A szakszervezetek eredeti bérigénye 10 százalék volt, a cégvezetés bérajánlata pedig inflációs mértékű. A megállapodást aláírta még két olyan kisebb létszámú érdekképviselet is, amelyek a kollektív szerződésnél is aláírási joggal rendelkeznek. Ez utóbbiak közül az egyiknek alig több mint 50 tagja van.

Barta Pált, a kétezer busz-, villamos- és trolibusz-vezető érdekeit képviselő szakszervezet elnökét, aki nem írta alá a bérmegállapodást, kedden este nem sikerült elérnie az MTI-nek. Korábban az elnök azt nyilatkozta, hogy ha nem jön létre megegyezés, akkor hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak.