A Hősök Terén emlékezne a Vér és Becsület

MTI
2003.01.29. 15:40
A Vér és Becsület Kulturális Egyesület februárban tartaná a becsületnapi megemlékezését a budapesti Hősök terén, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) csütörtökig kell döntenie arról, tudomásul veszi-e a bejelentést, vagy élve a jogszabályi lehetőségekkel, tiltó határozatot hoz.

Domokos Endre János, a VBKE elmondta: január 20-án jelezték a rendőrségnek, hogy a fővárosi Andrássy úton vonulnának fel február 9-én a becsület napjára emlékezve, ehhez azonban a rendőrség nem járult hozzá arra hivatkozva, hogy a vonulás akadályozná a forgalmat. "A döntést megfellebbeztük, a Fővárosi Bíróság kedden helybenhagyta a BRFK döntését, így új vonulási útvonalat jelentettem be, ezúttal a forgalom által nem érintett térre" - tette hozzá az ügyvivő. A BRFK sajtóügyeletén elmondták: megérkezett a bejelentés, s a rendőrség szakemberei vizsgálják, hogy megfelel-e a gyülekezési törvénynek; várhatóan csütörtökön délutánig megszületik a döntés a tudomásulvételről vagy tiltásról, és további 24 óra alatt kell értesíteniük az egyesületet.

A VBKE korábban a budai Várban tervezte megtartani megemlékezését, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. között olyan kulturális rendezvényt tart, amely ezt nem teszi lehetővé.