Piroska
-11 °C
-2 °C

A hétvégén megkezdődik az irakaik kiképzése Taszáron

MTI
2003.01.31. 17:46
Megkezdődik az iraki önkéntesek kiképzése a taszári bázison a hét végén - jelentette be David W. Barno tábornok, a kiképzést vezető parancsnok. A résztvevőket két fázisban készítik fel leendő feladataikra. Elsőként az alapvető önvédelmi ismereteket sajátítják el: megtanulják az elsősegélynyújtás alapjait, az aknák felismerését, a nukleáris, biológiai és kémiai támadás elleni védőfelszerelések, illetve a kézi fegyverek önvédelmi célú használatát.

Barno tábornok közleményében hangsúlyozza: a kézi fegyvereket a bázison belül egy külön erre a célra kijelölt és gyakorlásra kialakított területen használják. A felkészítés második fázisában az önkéntesek megtanulják a polgári és katonai küldetések irányítását és segítését, valamint a háttérfunkciók támogatását. Ezek közül az ismeretek közül az önkénteseket főként a polgári és katonai kapcsolattartásra készítik fel, ugyanis ez lesz a legfontosabb szerepük egy esetleges konfliktus esetén.

David W. Barno arra vonatkozóan nem adott tájékoztatást, hogy mennyi időt vesz igénybe a kiképzés, és nem közölte azt sem, hogy az első turnusban pontosan hányan vesznek részt a programban. Az MTI értesülése szerint jelenleg mintegy félszáz iraki önkéntes tartózkodik Taszáron.