Mádl, Medgyessy és Kovács részvéttáviratot küldött

MTI
2003.02.02. 12:57
Mádl Ferenc, államfő részvétét fejezi ki az Amerikai Egyesült Államok elnökének a Columbia űrhajósainak tragikus halála miatt. A köztársasági elnök vasárnapi közleményében úgy fogalmaz: a Columbia legénységének halála nem csak Amerika, nem csak az űrhajózásban résztvevő nemzetek, nem csak a tudományos élet, de a világ összes nemzete számára súlyos veszteséget jelent.

Az Egyesült Államok mindig élen járt a tudományos kutatásokban. Bátor és elszánt embereket képzett ki az egész emberiség számára fontos küldetésekre - áll a közleményben. Mádl Ferenc kérte az amerikai elnököt, hogy tolmácsolja népének Magyarország nagyrabecsülését.

A magyar miniszterelnök szombaton táviratban fejezte ki részvétét az Amerikai Egyesült Államok elnökének és Izrael állam miniszterelnökének a Columbia űrrepülőgépet ért szerencsétlenség miatt. Medgyessy Péter valamennyi magyar állampolgár, a magyar kormány és a saját nevében biztosította George W. Bush amerikai elnököt és Ariel Saron izraeli miniszterelnököt őszinte együttérzéséről és nyilvánította ki részvétét a hat amerikai és az izraeli űrhajós hozzátartozóinak, az amerikai és az izraeli népnek. A magyar miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a világűr feltérképezése és a tudományos haladás a súlyos balesetet követően is folytatódik.

Kovács László külügyminiszter szintén gyásztáviratot küldött Colin Powell amerikai és Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszternek.