Horthy Mikós kormányzóra emlékeztek

MTI
2003.02.09. 23:21
Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek vasárnap Horthy Miklósra, Magyarország egykori kormányzójára halálának, valamint földi maradványainak hazahozatala évfordulója alkalmából a Szent István-bazilikában. Szakács László, a Szent István-bazilika lelkésze szentbeszédében megjegyezte: azért jöttek össze a hívek, hogy "hiteles történelemmel emlékezzenek és imádkozzanak a nemzetért, a hazáért".

A mi emlékezetünk legyen egy hiteles emlékezet, egy hiteles történelemírás a jövő számára, hogy a következő generációnak is legyen hiteles múltja - mondta. Kitért arra is, hogy a hét elején a sajtóban már előre olyan hírek jelentek meg, hogy "Magyarország újra fasizálódik, mert Horthy-emlékmisét tartanak a Szent István-bazilikában".

Szigethy János református lelkész igehirdetésében Horthy Miklós kormányzóvá választását úgy tartotta számon, mint amikor "egy ember, aki tél után, a vérzivatar után életet hozott a nemzet számára". A református lelkész úgy fogalmazott: Horthy Miklós "mert fehér lovon bevonulni Budapestre, amikor a bocskoros diplomácia uralkodott és dühöngött".