Bernát, Felícia
EUR 384,04 Ft
USD 363,27 Ft
7 °C
31 °C

Önkéntes haderő 2006-ban?

MTI
2003.02.12. 15:59
2006-ra megvalósítható a Honvédség áttérése a professzionális haderőre - jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi bizottságában Komor Levente, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára. Véleménye szerint a negyvenötezres haderő 10-12 százaléka tiszt, 30-36 százaléka tiszthelyettese lesz, a hadsereg többi részét pedig a szerződéses legénységi állomány teszi ki. Mint mondta, egy esetleges támadás vagy vészhelyzet esetén 2012-ig a leszerelt sorkatonák, utána pedig a volt hivatásos és szerződéses állomány lenne mozgósítható. Hozzátette: ilyen esetben mindenki számára kötelező az ország védelme. Az ellenzéki képviselők egyetértettek az áttérés céljaival, azonban úgy vélekedtek, hogy a 2005-ös időpont rendkívül erőltetett, azt ennyi idő alatt csak nagy áldozatokkal lehet megvalósítani. Simicskó István szerint a Fidesz terveiben szereplő 2010-es időpont reálisabb, és ebben az esetben az áttérés költségeit nem más területektől kellene elvonni.
A testület 11 nem és 10 igen szavazattal nem találta általános vitára alkalmasnak azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében a nemzetőrség létrehozásáról szóló határozat csak 2050-ben veszítené hatályát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás