Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Demszky nem ért egyet a tüntetések betiltásával

2003.02.13. 18:09
"Budapest főpolgármestereként egyaránt elkötelezett vagyok a budapestiek nyugalma, a gyülekezési és véleményszabadság, az antifasizmus és a szabad világgal való szolidaritás mellett." - áll Demszky Gábor főpolgármester közleményében, amelyet a hétvégi budapesti tüntetések kapcsán adott ki.

Demszky nem ért egyet azzal, hogy a rendőrség a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltson bármilyen tüntetést. A gyűlöletkeltő, neonáci demonstrációk kérdésére szerinte olyan megoldást kell találni, amelyik a jogállamisággal összeegyeztethető, ugyanakkor figyelembe veszi, hogy Közép-Európában elevenek még a világháborús üldöztetések és tömeggyilkosságok okozta történelmi sebek.

A békedemonstrációról szólva leszögezi: "a magam részéről csak a szabad demokratikus jogállamok közötti békében hiszek. A diktatúrákkal való békében nem." Magyarország azonban - szól a közlemény - éppen attól demokratikus jogállam, hogy minden, a jogállamiság alapjait meg nem kérdőjelező vélemény szabadon képviselhető, többek között utcai demonstráció formájában is.  • Eladnék
  • Hírek