Belső vizsgálat a romaoktatást szolgáló pénzek felhasználásáról

MTI
2003.03.19. 17:37
Belső vizsgálatot rendel el a romák oktatására fordítható európai uniós támogatások esetleges leállításáról szóló hír hátterének tisztázása érdekében a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára. Ezt maga Teleki László közölte szerdán az MTI érdeklődésére.

A politikus elmondta, hosszabb ideje szeretnék átalakítani a támogatások jelenlegi rendszerét annak érdekében, hogy a roma fiatalok ne speciális intézményekbe, hanem a szokványos iskolákban jussanak, s ha kell ott vegyenek részt felzárkóztató, tehetséggondozó foglalkozásokon.

Mohácsi Viktória, az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa úgy nyilatkozott a hírügynökségnek: az ügy kapcsán jelenleg azt tanulmányozzák, milyen széles körű törvényességi vizsgálatot folytathatnának e témában.

A Népszabadság szerdai számában megjelent hír szerint egy londoni székhelyű civil szervezet arra szólította fel az Európai Parlament tagjait, hogy átmenetileg állítsák le a Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak folyósított, romáknak szánt támogatásokat, illetve a már átutalt összegeket fagyasszák be.

A szervezet a roma oktatásra szánt pénzek eltüntetésével vádolja a három országot - olvasható a napilap írásában. A cikk szerint a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkársága cáfolja a tanulmány egyes tételeit, de kilátásba helyezi a megalapozott állítások orvoslását.