Gyógyszer-gate: Németh tagadja a megfigyelések elrendelését

Magyar Hírlap
2003.03.20. 06:48
Németh Attila, a Lilly Hungária Kft. új termékek bevezetéséért felelős volt marketingmenedzsere cáfolja, hogy ő rendelte meg a gyógyszerár-támogatásban érintett állami tisztségviselők megfigyelését. Mint ismert, minden bizonnyal milliárdos állami támogatással összefüggésben figyelte meg Matejka Zsuzsát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját, Elek Csaba OEP-főtanácsadót, Bánki M. Csaba professzort és az egészségügyi minisztérium egyik volt vezetőjét az üzleti hírszerzéssel foglalkozó Posys Kft. Megbízójuk az amerikai tulajdonú Lilly Hungária Kft. nevű gyógyszercég volt.

A Lilly Hungária Kft. hetek óta nem válaszol a botrányt kirobbantó Magyar Hírlap kérdéseire, ám szerdán Nancy Woolf, a cég ügyvezetője a Népszabadságnak kijelentette: két elbocsátott munkatársuk rendelte meg az adatvédelmi biztos által törvénytelennek minősített megfigyeléseket. Németh Attila, a megvádolt munkatársak egyike állítja: a megfigyeléseket Balázs Péter, a Lilly Hungária Kft. kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója rendelte meg.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöksége szerdán meghallgatta Nancy Wolf ügyvezetőt, hogy a Lilly Hungária Kft. szerepét tisztázza a megfigyelési ügyben. A napilap lapzártájának idején a meghallgatás még tartott.