Négynapos matricák a hétvégi nyaralásokhoz

MTI
2003.05.02. 12:16
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a nyári időszakra négynapos autópálya-matricák bevezetését javasolja, amelyet nem csupán hétvégén lehet felhasználni.

Csillag István miniszter elmondása szerint az új szezonális matrica július 15. és augusztus 30. között vehető majd igénybe a tervek szerint, várhatóan ezer forint körüli árért. A megoldás a miniszter véleménye szerint csökkenti a környezetterhelést, illetve a közlekedés biztonságát szolgálja azzal, hogy a forgalom visszakerülhet a kerülő utakról az autópályákra.

Az eddig forgalomba hozott matricák egy hét helyett tíz napot, azaz két hétvégét tartalmaznak. Csillag megemlítette még, hogy a havi bérlet nem adott hónapra, hanem 30 napra szól. Ugyanígy az éves bérlet esetében is 13 hónapra szóló matricát válthatnak az autósok, így annak költsége rugalmasabban elszámolható. A miniszter úgy gondolja, hogy sikerült áttekinthetőbbé tenni az eddigi meglehetősen merev matricarendszert.

Az intézkedések során a személygépkocsival azonos (D1-es) kategóriába sorolták át a kisteherautókat, amelyek után így az éves bérlet a tavalyi felébe kerül.