A Paksi Atomerőmű Rt. szerint a Framatome felelős a balesetért

MTI
2003.05.11. 16:04
Minden valószínűség szerint megállapítja a Framatome cég felelősségét az a jelentés, amelyet vasárnapra készített el a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése, és amelyről hétfőn sajtótájékoztató keretében számolnak be a nyilvánosságnak.

Az MTI információi szerint a jelentés tartalmazza, hogy a 2-es blokk javítása során kiemelt, fűtőelemeket tartalmazó kazetták megrongálódását a tisztítás során alkalmazott tartály konstrukciós hibája okozta.

Kocsis István pénteken sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre válaszolva - hogy tartalmaz-e a fűtőelemek tisztítási technológiájára vonatkozó, Framatome-mal kötött szerződés anyagi felelősséget - elmondta, mint minden nemzetközi szerződésben, ebben is kártérítési és kárenyhítési kitételek szerepelnek.

A Framatome ANP 1999-ben, nemzetközi pályázaton nyerte el a tisztítási munka lehetőségét, azóta a jelenlegihez hasonló berendezéssel több száz fűtőanyag-kazetta sikeres tisztítását végezték el Pakson.

Aszódi Attila az üzemzavar következményeinek elhárítása érdekében pénteken kinevezett miniszteri biztos szerint jó néhány hónap kell a kárelhárításhoz, ez akár lehet egy, másfél év is.