Meghallgatta a rendőrséget a környezetvédelmi bizottság

MTI
2003.06.26. 14:05
A június 12-i paksi Greenpeace-tüntetés kapcsán nem folyt olyan eljárás, amelynek során titkosszolgálati eszközöket vettek volna igénybe - szögezte le Köllő Imre rendőr-alezredes, Paks rendőrkapitánya csütörtökön az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága előtt.

A bizottsági meghallgatáson nem vettek részt az MSZP tagjai.

Személyi sérülés nem történt a rendőrségi beavatkozás nyomán, mondta Köllő, és beszámolt arról, a rendőrség a Greenpeace által az inerneten köröztetett anyagból értesült a tüntetésről előre.

Illés Zoltán (Fidesz) kétségbe vonta az elhangzottakat, és azt mondta, hogy a rendőrök eleve gyűlölettel viseltettek a környezetvédő aktivistákkal szemben. Ezt valamennyi jelen lévő tisztségviselő visszautasította.

Gusztos Péter az SZDSZ képviselője elmondta, nem győződött meg arról, hogy a rendőrök nem lépték túl azt a szintet, amit a helyzet megkívánt, a politikus megkérdőjelezte a bilincsek használatának indokoltságát.

Felvetődött az ülésen, valóban kompetens-e a bizottság ennek az ügynek a megvitatására.

Ezzel kapcsolatban Turi-Kovács Béla, a testület fideszes elnöke leszögezte: a házszabály értelmében a bizottság hatáskörébe tartozik minden, a környezetvédelem érdekében történő fellépés.