Semjén Zsolt, a KDNP új elnöke 'kovász' akar lenni

MTI
2003.06.28. 16:46
Semjén Zsoltot választotta a párt elnökévé nagy többséggel a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya szombaton Budapesten.

A pártelnök elmondta, hogy Varga László - a nemrégiben elhunyt KDNP-elnök - végakarata volt, hogy kövesse ezen a poszton. Hozzátette, hogy a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése értelmében ez év decemberéig minden tisztségviselot újra kell választani.

A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón a párt új vezetője, fideszes országgyűlési képviselo kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt helyét a politikai életben nem kamarilla-alkudozások jelölik ki, hanem a társadalom kihívásaira adott válaszai.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: egyszerre két feladatot kell végrehajtaniuk, fel kell építeni egy karakteres, az egyházak társadalmi tanítását következetesen vállaló pártot, másfelől pedig "kovászának kell lenniük a hasonló értékrendű, formálódó szövetségnek".

A KDNP elnöke kiemelte, a párt politikai hitvallása két pilléren nyugszik, az egyik a tradicionális érdekek védelme, az egyház szabadságának védelme, a nemzeti identitás erősítése, az emberi jogok tisztelete és a családok támogatása.

"A másik pillér a szociális igazságosság képviselete, mert a baloldal biodíszletnek tekinti a társadalmat és egy brutális vadkapitalizmus restaurációja folyik" - mondta Semjén Zsolt. Hozzátette: számukra elfogadhatatlan, hogy miközben a munkajövedelmeket "halálosan" megadóztatják, addig a tőkejövedelem adómentes. Hangsúlyozta továbbá, hogy a "Fidesszel az együttmuködés adva van, hiszen a 1998-2002 közötti kormányzás alatt kifejezetten kereszténydemokrata ihletettségu program valósult meg".