Az AB-hez fordulnak a mecseki lokátorállomás miatt

MTI
2003.07.03. 14:13
Az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a napokban a Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért mozgalom, mert törvénysértőnek tartja a Mecsek csúcsára tervezett lokátorbázis megépítését - közölte Pálinkás Tibor, a mozgalom szóvivője csütörtökön Pécsett tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: a mecseki önkormányzatokat tömörítő szervezet kifogásolja, hogy a beruházással sérül az emberek egészséges és természetes környezethez való alapjoga.

Emellett alkotmányellenesnek tartják azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a honvédség a helyi építési hatóság engedélye, továbbá a civil szféra beleszólása nélkül kezdhesse meg az építkezést.

Pálinkás Tibor szavai szerint a mozgalom azt szeretné, ha Lenkovics Barnabás ombudsman kimondaná: sérültek a Mecsek környéki falvakban lakók jogai, amikor nem kaptak megfelelo tájékoztatást a fejlesztésrol.

A szóvivo beszámolt arról, hogy bár a honvédség idén tavaszra ígérte a munkálatok megkezdését, jelenleg semmiféle építkezés nem folyik a Zengő csúcsán.

Az előzményekhez tartozik, hogy a NATO légvédelmi radarrendszerének három magyarországi helyszínét az 1990-es évek második felében jelölték ki. A döntés értelmében lokátorállomás épül a mecseki Zengő-hegyen, a bükki Bálvány-csúcson, és a békéscsabai laktanyában.

A telepítés befejezését 2006-ra tervezik, a beruházás 23,5 milliárd forintos költségét a NATO fizeti, a berendezéseket a tenderen nyertes olasz-brit AleniaMarconi vállalat gyártja.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábbi tájékoztatása szerint a radarrendszer nagymértékben fokozza majd az ország biztonságát, ráadásul nemcsak katonai célokat szolgál, hanem segítséget nyújt a civil légi irányítási rendszernek is.