Július végén lehet szlovák-magyar találkozó a kedvezménytörvény ügyében

MTI
2003.07.11. 13:24
Július 24-én, vagy 25-én egyeztethet a kedvezménytörvényről a magyar és a szlovák külügyminiszter, ha Pozsony elfogadja az erről szóló pénteki magyar javaslatot - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel.

A magyar fél által Pozsonyba elküldött közlemény emlékeztet a szlovák kormány június 26-án kiadott nyilatkozatára, amelyben Pozsony "üdvözli a Magyar Köztársaság azon szándékát, hogy segítse a magyar nemzetiségű polgárainak nyelvi és kulturális identitásának megerősítését".

"A kormány kész a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság között a jószomszédságról és a baráti együttműködésről szóló szerződés keretében megállapodni az érintett oktatási intézmények támogatásának módjáról, illetve a kisebbségek kölcsönös támogatásának további kérdéseiről is" - áll a közleményben.

A dokumentum szerint a Külügyminisztérium üdvözli, és pozitív jelzésnek tekinti, hogy Szlovákia is az "alapszerződés által létrehozott együttműködési mechanizmust, konkrétan pedig a kormányközi vegyesbizottságot tartja olyan keretnek, amelyet felhasználva a két fél konstruktív megállapodására tud jutni a kisebbségek nyelvének és kultúrájának támogatását érintő ügyekben".

A szlovák külügyminiszter július 2-án jelentette be, hogy Pozsony elfogadta a kedvezménytörvényt érintő magyar tárgyalási ajánlatot.

Kovács László július 18-án Bukarestben tárgyal a kedvezménytörvényről román kollegájával.