Az Állami Számvevőszék vizsgálja Állami Autópálya Kezelő Rt. gazdálkodását

MTI
2003.07.15. 01:12
Várhatóan októberre fejezi be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt a vizsgálatot, amelyet az Állami Autópálya Kezelő Rt. gazdálkodása kapcsán, több szervezet és személy kérése alapján indított el - közölte Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke hétfői, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

"A konkrét 13 milliárd forint sorsával kapcsolatban a harmadik negyedév végén fogunk tudni választ adni, a gazdasági minisztérium működésének ellenőrzése keretében" - közölte Kovács Árpád, az autópálya-kezelő vitatott befektetésére utalva a K and H brókercégénél.

Az ÁSZ elnöke elmondta, a konkrét probléma az ÁSZ által nem volt ismert, de az államháztartáson kívüli szervezeteken keresztül történő finanszírozás kockázatairól az Országgyűlést már korábban tájékoztatták, és a szaksajtóban is megjelentek ezzel kapcsolatos figyelmeztetések.

Első lépéseként megkezdték a tájékozódást és az adatok bekérését a gazdasági minisztériumnál, "a tárca által átutalt 13 milliárd forintos összeg sorsát illetően". Emellett meg fogják nézni, hogy kinek milyen felelőssége lehet ebben az ügyben, és, ha történt ilyen, akkor milyen jogszabályt sértettek meg. A vizsgálatot pedig más szervekre - például a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-re és a Pénzügyminisztériumra - is kiterjesztik.