Több száz család menekülhet meg az utcára kerüléstől

2003.07.23. 09:51
A kiköltöztetésről szóló bírósági végzés ellenére - az együttműködő - jogcím nélküli lakáshasználó - családok megkaphatják az általuk használt lakásokat Józsefvárosban. Józsefváros Önkormányzata az országban egyedülálló intézkedést hozott a jogcím nélküli lakáshasználókról.

Azokkal a lakókkal, akikkel a lakóközösségnek nincsenek problémái, gyermekeiket járatják iskolába, vállalják esetleges adósságaik rendezését, a lakásokat karbantartják, a Józsefvárosi Önkormányzat 1 éves időtartamra szóló bérleti szerződést köt. Amennyiben ezen időszak alatt is eleget tesznek az általuk vállalt kötelezettségeknek (amit rendszeresen ellenőriznek), úgy az önkormányzat határozatlan időre szóló bérleti szerződést köt velük. Ez azt jelenti, hogy jogcím nélküliekből jogos lakáshasználókká válhatnak.

Az eddig példa nélküli intézkedéssel az önkormányzat a szociálisan rászoruló családokon kíván segíteni, akik hajlandók az együttműködésre és a lakásokat rendeltetésszerűen használják. Józsefváros Önkormányzata eddig 25 családot mentett meg az utcára kerüléstől az új rendelkezéssel. Ez a szám az év végéig a kétszázat is elérheti.