Nincs várakozás a határátkelőhelyeken

MTI
2003.07.27. 14:59
Minden magyarországi határátkelőhelyen folyamatos a forgalom, megszűnt a várakozás, mondta a határőrség szóvivője az MTI érdeklődésre vasárnap.

A Hegyeshalomnál szombat délután tetőző beutazási csúcs még aznap estig leapadt. A szombati nap folyamán összesen mintegy 120 ezren lépték át a magyar államhatárokat, ebből 80 ezren - többségében román és szerb vendégmunkások - belépésre jelentkeztek.

Hegyeshalomnál szombaton, csak befelé összesen 12 sávon lehetett átlépni az államhatárt, ebből hét személyforgalmi, kettő busz, egy diplomata és további kettő tartaléksáv volt, tette hozzá a szóvivő.

Azok, a pénteken este Bajorországból, közúton útrakelt román és szerb vendégmunkások, akik szombat délután Hegyeshalomnál átlépték a határt, 4-6 óra múlva elérték a déli, keleti átkelőhelyeket, és javarészük már feltehetően el is hagyta az országot, tette hozzá.

Ezenkívül a szerb és román vendégmunkások Bajorországba történő visszautazására kell majd készülni, ami körülbelül három hét múlva esedékes, illetve a Forma-1-re, ami sok külföldit vonz. Ezek a beutazási csúcsok azonban már időben, illetve a határátkelők között is jobban eloszlanak, magyarázta a szóvivő.

A gyorsabb beléptetés nem megy a biztonságosság rovására - mondta Orodán Sándor. Ezt jelzi, hogy még a szombati csúcs idején is 215-en akadtak fenn az ellenőrzésen. Ezek olyan beutazni szándékozók, akik például tilalmi listán szerepeltek, vagy nem volt érvényes úti okmányuk, ezért nem léphettek be az országba.