Dávid: A Fidesz nem szavatartó

MTI
2003.08.06. 16:49
A Magyar Demokrata Fórum nem foglalkozik a Fidesszel történő megállapodás gondolatával - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI érdeklődésére szerdán.

Az MDF elnöke Navracsics Tibornak a Magyar Hírlapban megjelent kijelentésére reagált, miszerint "nem erőlteti a MDF-fel kötendő társszervezeti megállapodást a Fidesz". A Fidesz elnökének kabinetfőnöke azt is közölte, hogy "a demokrata fórumnak joga, hogy önállóan politizáljon, korábbi koalíciós partnerére a szövetség nem fog semmit rákényszeríteni."

Dávid Ibolya szavai szerint a Fidesz egyoldalúan, a sajtón keresztül felmondta azt a három - a pártok, a frakciók közötti, illetve az önkormányzati választásra kötött - szerződést, "amelyek kétoldalúan, hosszú egyeztetés után születtek meg."

Ez polgárjogi és politikai értelemben is szokatlan lépés volt. Azt üzeni, hogy aki egyoldalúan felmond ilyen megállapodásokat, az nem szavatartó" - mondta Dávid Ibolya.

A pártelnök hozzátette, hogy a Fidesz feloldozta az MDF-et azon kötelezettsége alól is, hogy például a parlamenti listás képviselő helyek megüresedése esetén vegye figyelembe a megüresedés okát.

Példaként említette, hogy Varga László kereszténydemokrata néppárti politikus, országgyűlési képviselő halála után - a megállapodás értelmében - a Fidesz elnökével együtt terjesztették elő a képviselői helyre a kereszténydemokraták másik jelöltjét, Rubovszky Györgyöt.

"Ha nincs közöttünk megállapodás, akkor a listáról a következő, MDF-es képviselő került volna be a parlamentbe" - mondta Dávid Ibolya.