Medgyessy a MAZSIHISZ vezetőivel egyeztetett

Objektív Hírügynökség
2003.08.14. 14:26
A miniszterelnök csütörtökön fogadta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetőit. Medgyessy Péter a kormány és a MAZSIHISZ közötti együttműködés aktuális kérdéseiről egyeztetett Heisler Andrással, a szövetség elnökével és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóval. A kormányfő örömmel nyugtázta, hogy a MAZSIHISZ által a rendszerváltás után visszaigényelt ingatlanok közül már csak hat épület helyzete vár rendezésre. A függőben levő ügyek megoldására a MAZSIHISZ nemrégiben tett javaslatot, mely alapján még folynak a tárgyalások.

A Magyar Zsidó Örökség Közalapítványtól igényelhető életjáradék 4 milliárd forintos fedezete kimerült, ami veszélyeztetheti a közalapítvány fennmaradását. A zsidó hitközségek képviselői arra kérték a miniszterelnököt, hogy az állam biztosítson újabb forrásokat a közalapítvány működéséhez és támogassa az alapítás idején kapott rossz állagú ingatlanok felújítását.

A megbeszélésen szóba került a II. világháború során a zsidó lakosságtól elkobzott és később az országból elszállított értéktárgyak kérdésköre is. A MAZSIHISZ vezetői jelezték, hogy még folyik az adatok és dokumentumok összegyűjtése. Arra kérik a kormányzatot, hogy államközi egyezmény keretében indítványozza az Egyesült Államok kormányánál a vagyontárgyak értékének részleges megtérítését.