A Jobbik az ORTT ellen

MTI
2003.08.17. 12:45
Közokirat-hamisítás címén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) egy, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által 2002-ben hozott, a Magyar Rádiót elmarasztaló döntés ügyében - jelentette be Papp Dániel vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

A JMM médiapolitikai kabinetjének vezetője a feljelentés részleteit ismertetve elmondta: tavaly március 12-én és 14-én a Magyar Rádió Kossuth adója közölte a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének hirdetését, amelyben az hangzott el: "tűzzük ki mindannyian a nemzeti szalagot".

A hirdetést megpanaszolták a testületnél, az ORTT pedig elmarasztalta a műsorszolgáltatót azzal, hogy politikai hirdetést tett közzé. "A döntést egy hamisított idézet alapján hozta meg a testület" - jelentette ki Papp Dániel. Állítása szerint a testület a "viseljük kokárdáinkat az országgyűlési választások végéig" idézet alapján marasztalta el a rádiót.

A rádió megtámadta a határozatot, a Fővárosi Bíróság pedig ez év februárjában hozott végzésében - amelyet most szerzett meg a mozgalom - a rádiónak adott igazat. "Nem tudjuk, ki a felelős a hamisításért, de hangsúlyozzuk: a határozat átment a média-monitoring szolgálat vezetőjének, a jogi osztály vezetőjének, a jogi igazgatónak és a hivatal főigazgatójának a kezén" - mondta Papp. A mozgalom ezért felszólítja a hivatalt, változtassa meg határozatát, és erről tájékoztassa a nyilvánosságot.

Papp Dániel elmondta még: mivel az eset 2002-ben történt, Körmendy-Ékes Judit és a jobboldali többségű ORTT testület igazolásával, ezért az ő felelősségüket is hangsúlyozzák.