Gyógyszerár-megállapodás

MTI
2003.08.21. 22:16
Megegyezés született az egészségügyi kormányzat, valamint a gyógyszergyártók és -forgalmazók szervezetei között az úgynevezett visszafizetési szerződések tartalmáról az átmeneti ártámogatási rendszerben, jelentette be csütörtökön Csehák Judit Budapesten, hozzátéve, bár a szervezetek támogatása a gyártókat nem kötelezi a megállapodást aláírására, szeptembertől remélhetőleg kevés orvosság után fizet úgynevezett lebegtetett összegű támogatást az egészségbiztosító.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a kompromisszum minden gyártót és forgalmazót azonos feltételek elé állít. A kormány nyár közepén emelte meg 22 milliárd forinttal 239 milliárdra a gyógyszertámogatására fordítható összeget, de az év végéig havi kereteket is meghatároztak. Azok a gyártók és forgalmazók, amelyek úgynevezett visszafizetési szerződést kötnek az egészségbiztosítóval, a támogatás teljes összegét előre megkapják, a keret túllépése esetén azonban vállalják a rájuk eső összeg visszafizetését.

Csehák elmondta, hogy 3 milliárd forinttal ki kívánják egészíteni a gyógyszerkiadások tb-fedezetét. Kökény Mihály, a tárca politikai államtitkára közölte, a gyártók szervezeteivel abban is megállapodtak, hogy az év végéig alkalmazott támogatási rendszert később nem alkalmazzák, és 2004 januárjától egy új középtávú megállapodást kötnek. Kökény szerint kirajzolódott az úgynevezett gyógyszerpromóciós rendelet módosításának terve is, ez várhatóan a jövő hónaptól lépne életbe.