Emléktáblát avattak Antall József tiszteletére Törökkoppányban

MTI
2003.08.31. 15:17
Emléktáblát avattak néhai Antall József, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökének tiszteletére a Somogy megyei Törökkoppányban vasárnap; az eseményen részt vett Boross Péter, az Antall-kormány belügyminisztere, volt kormányfő, valamint Dávid Ibolya az MDF elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

Az MDF, Somogy megye és Törökkoppány önkormányzata, valamint a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség abból az alkalomból állított emléktáblát, hogy 12 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 31-én Antall József miniszterelnök meglátogatta a törökkoppányi ifjúsági táborban üdülő, állami gondoskodásban élő, halmozottan sérült és hátrányos helyzetű gyermekeket.

Az emlékünnepségen Balás Béla kaposvári katolikus megyéspüspök celebrált főpásztori szentmisét, majd ezt követően felavatták a templom falán elhelyezett emléktáblát, amelyen a néhai miniszterelnök szavait idézve az áll: "Keresztény Magyarországot akartam, mert csak ennek van jövője".

"Antall József személyisége, életműve a mai napig hat, ami alapokat lerakott, azon sem rossz szándék, sem a változó idő alapjaiban nem tudott változtatni (...), sokan említik manapság, példáját is követnie kellene mindenkinek" - mutatott rá Boross Péter.

"Vajon minden megtettünk-e, hogy helyreálljon az a lelki és hitbéli világ és rend, amiben annyira bíztunk, hogyha egyszer eljön a rendszerváltozás, akkor ez is másként lesz" - tette fel a kérdést az MDF elnöke.

Antall József özvegye nem tudott részt venni az eseményen, a családot a néhai miniszterelnök fiai képviselték.

"Antall József emléke nem hozzátartozóinak tulajdona, személyének hiánya nemcsak a családban, hanem a magyar közéletben is pótolhatatlan űrt jelent" - hangsúlyozta az emléktábla felállításában közreműködő résztvevőkhöz írt és az avatáson felolvasott köszönő levelében a néhai miniszterelnök felesége.