Árpád
-2 °C
4 °C

Megkezdődött az emelt összegű kárpótlás folyósítása

MTI
2003.09.03. 00:07
Megkezdődött az élet elvesztéséért járó kárpótlás 400 ezer forintra emelt összegének folyósítása - tájékoztatta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden az MTI-t.

Az Országgyűlés a 2003. évi költségvetésről szóló törvényben emelte 400 ezer forintra az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak egy összegű kárpótlásának mértékét. Az Alkotmánybíróság ugyanis 2000 decemberében alkotmányellenesnek ítélte és 1999. január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az előző évi költségvetési törvénynek azt a rendelkezését, amely a kárpótlás összegét 30 ezer forintban állapította meg.

Az egy összegű kárpótlásra a holokauszt áldozatainak hozzátartozói, továbbá a szovjet kényszermunka vagy a magyar hatóságok önkénye nyomán elhunytak örökösei jogosultak.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint összességében mintegy 26 milliárd forintról van szó. A korábbi közlések szerint a Központi Kárrendezési Iroda 64.284 elhunytat tart számon, hozzátartozóik 181.748 kérelmet nyújtottak be, melyek közül 116.172-őt találtak jogosnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?