Szili Katalin a pápai misén

MTI
2003.09.13. 22:52
Szili Katalin meggyőződése szerint a szlovák-magyar kapcsolatokban a két ország uniós tagságától kezdődően új időszámítást kezdünk írni. Az Országgyűlés elnöke, aki szombaton a szlovák házelnök, Pavol Hrusovsky vendégeként részt vett a II. János Pál pápa rozsnyói miséjén, a TASR szlovák hírügynökség kérdéseire válaszolt. Elmondta:úgy ítéli meg, hogy a pápa szlovákiai látogatása alkalmából lezajlott, sem protokollárisnak, sem munkajellegűnek nem tekinthető rozsnyói találkozásain, beszélgetésein jól megmutatkoztak a két csatlakozó ország előtt álló közös feladatok.

A magyar és a szlovák törvényhozás első emberei a visegrádi csoporthoz tartozó négy ország parlamentjei közötti együttműködés szándéka ügyében is egyetértettek, mert fontosnak tartják, hogy a közös kérdéseket érintő álláspontjaikat a V4-ek parlamentjei együttesen alakítsák ki. Ezért is szorgalmazzák, hogy a négy parlamenti házelnök még az európai alkotmány jóváhagyása előtt találkozzon.

Szili Katalin a pápai szentmise felemelő élményéről szólva elmondta, milyen jelentős értéket hordozó jelképnek tartja, hogy a pápai misén a szentáldozáson jómaga és vendéglátója, Pavol Hrusovsky egymás mellett állva vették magukhoz Krisztus testét - írta a szlovák hírügynökség.

"Közös feladatok előtt állunk, és én örülök, hogy sok kérdésben azonos a véleményünk" - mondta Hrusovsky azzal kapcsolatban, hogy magyar vendégével folytatott megbeszélésén az Európai Parlament képviselőinek megválasztásának kérdéseiről is szó esett.