Hepatitis C-vel fertőzött gyerek egy debreceni iskolában

MTI
2003.09.16. 20:02
Rendkívüli szülői értekezleten ismertették kedden az ÁNTSZ szakemberei a hepatitis C-vírussal kapcsolatos tudnivalókat, miután ijedtséget keltett, hogy e betegségben szenvedő gyerek került az iskolai közösségbe. Szabó Gyula, a debreceni Epreskerti Általános Iskola igazgatója elmondta: a szülők jelezték, hogy gyerekük hepatitis C-vírushordozó, amiről aztán tudomást szereztek a többi szülők is.

"Bár a szülők elmondták: megértik a helyzetet, de féltik saját gyerekeik egészségét, ezért 200 szülő levélben kérte az igazgatót, hogy a gyereket más intézményben helyezzék el" - mondta az igazgató. Hozzátette: e levél nyomán szervezték meg kedden a rendkívüli szülői értekezletet, ahol a szülők és az iskola oktatói egyaránt szakmai tájékoztatást kaptak a betegségről. A szakemberek elmondták: a betegség nem fertőző, közösségben lehet a gyerek, de be kell tartani bizonyos megelőző intézkedéseket.

Mind az iskolaigazgató, mind Kovács Gyula megerősítette: a zárt ajtók mögött tartott rendkívüli szülői értekezleten a résztvevők megnyugodtak, elfogadták a helyzetet és senki nem jelezte, hogy emiatt el akarja vinni a gyermekét az iskolából. Az MTI tudósítója más forrásból úgy értesült, hogy az önkormányzat az ombudsman állásfoglalását kéri az ügyben az esetlegesen előforduló ilyen helyzetek kezelése érdekében.