Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hátrányos helyzetűeknek már 72 pont elég lesz a sikeres felvételihez

MTI
2003.09.23. 17:13
Az oktatási tárca tervei szerint 2005-től a felsőoktatási intézményekben az első alapképzésre felvételt nyerhet az a hátrányos helyzetű jelentkező, aki eléri az adott államilag finanszírozott szakon, szakpáron megállapított ponthatár 80 százalékát, de legalább 72 pontot. Az OM tudatta: a tervek szerint az "így felvett hallgatók aránya az adott intézményben a szak, szakpár, tagozat irányszámának legfeljebb 20 százaléka lehet".

A közlés szerint a középiskolás korukban állami gondozott fiataloknak, valamint azon hátrányos helyzetű jelentkezőknek nyújtanak ezzel segítséget, akiknek szülei - a tanuló középiskolás évei alatt - szociális helyzetük miatt rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak, és a "szülők tanulmányaikat legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán fejezték be".

"Ezzel az átmeneti időszakra szóló intézkedéssel, reményeink szerint, évente egy-kétezer hátrányos helyzetű tanuló előtt nyílnak meg a felsőoktatás kapui" - olvasható az OM közleményében.