Névtelen telefon vezethette a rendőröket Rejtő nyomára

2003.09.23. 19:05
Névtelen telefonáló vezethette a rendőröket a sikkasztási botrány kapcsán elfogott Rejtő E. Tibor nyomára. A rendőrség kedden, sajtótájékoztatón számolt be a korábbi bankelnök elfogásának nyilvánosság elé eddig nem tárt részleteiről. Eszerint szeptember 5-én reggel a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság egyik munkatársát egy névtelen telefonáló kereste, aki elmondta, hogy értesülései szerint a bankár Kanadába kíván szökni. A telefonáló szerint Rejtő szökését egy jelenleg börtönbüntetését töltő, ismert vállalkozó emberei próbálták volna segíteni.

A nyomozók a telefonhívást követően fél órán belül, háromnegyed kilenc körül kivonultak Rejtő lakásához, hogy házkutatást tartsanak nála. A házban dolgozó személyzet azonban közölte, hogy Rejtő nincs odahaza. Ezután a rendőrök Rejtőt magát hívták fel telefonon, aki azt állította, hogy csak Bécsbe készül vásárolni, és már a határ közelében van. Ennek nyomán értesítették a nyomozók a hegyeshalmi határőröket, akik még a délelőtt folyamán fel is tartóztatták az azóta már előzetes letartóztatásba is került Rejtőt. A volt bankvezér ellen sikkasztásban való bűnrészesség miatt indult büntetőeljárás.

A Kereskedelmi és Hitelbank brókercégénél kirobbant botrányban egyébként a rendőrség eddig Kulcsár Attila VIP-listájának 82 szereplőjét hallgatták ki. Emellett kihallgatták azonban a bank 21 alkalmazottját is. A botránynak egyelőre változatlanul tizenegy gyanúsítottja van, egy részük szabadlábon védekezhet. A szereplők bűnlajstromán sikkasztás, pénzmosás, bűnpártolás és magánokirat-hamisítás is szerepel.