Judit
2 °C
7 °C

A cigány himnuszról és címerről szavaznak az OCÖ-ülésen

MTI
2003.09.26. 15:03
A magyarországi romák himnuszáról és jelképeiről is dönt jövő szombati ülésén az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), mondta el pénteken Kolompár Orbán elnök az MTI-nek. "Lehetetlen helyzet a mostani, amikor két ilyen énekünk is van", mondta, megemlítve, a világszerte használt Gélem, gélem (Megyek, megyek) mellett a Zöld az erdő című dalt is használják jeles eseményeiken.

"Úgy gondolom, az OCÖ-nek is a nemzetközileg elfogadott himnuszt kell megszavaznia; nekünk a nemzetközi roma szervezetekhez kell igazodnunk", fogalmazott. Az OCÖ hosszabb ideje a romák kék-zöld - az eget és a földet jelképező - zászlaját használja, amelynek közepében a vörös kocsikerék az évszázados vándorlásra emlékeztet. Azon nemzetiségek közül, amelyekhez tartozónak legalább tízezren vallották magukat a 2001-es népszámláláson, mindegyiknek van saját címere, önálló himnusszal pedig csak a horvátok nem rendelkeznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?