Rogán szerint fejétől bűzlik a hal

MTI
2003.10.07. 12:57
A Fidesz kifogásolja, hogy miközben a költségvetési törvényjavaslat szerint szinte mindegyik tárca jelentős kiadáscsökkenést könyvelhet el a jövő évben, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az idei 199 milliárd forinttal szemben jövőre 336 milliárd forintot költhet el - közölte Rogán Antal kedden Budapesten újságírókkal.

"Miközben jövőre minden magyar családtól jó néhány ezer forintot vesznek el, miközben az önkormányzatok mindegyikének zsebéből milliókat vesz ki a magyar állam, a Miniszterelnöki Hivatal a 2004-es költségvetés nyertesének számít" - hangoztatta az ellenzéki képviselő a MeH épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett arra, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozók létszáma a kormányváltás óta folyamatosan emelkedik. Mint hozzátette, a hivatal létszáma, más tárcákkal ellentétben jövőre sem csökken. "Az történik, hogy a MeH minden olyan dolgozóját, akit egyébként el kellene bocsátani, kiszervezik onnan, létrehoznak három-négy önálló hivatalt, amelyek ugyanúgy a MeH vezetője vagy a kormány felügyelete alá tartoznak" - fejtette ki a képviselő, hozzáfűzve, hogy a munkahelyek száma nem csökken. A politikus utalt arra, hogy a kormány puritán államról beszél és azt ígér. "Mindeközben igaz, hogy fejétől bűzlik a hal" - tette hozzá.

A tények ismeretében megállapítható, hogy Rogán Antal a MEH jövő évi költségevetésével kapcsolatban közölt adatai - bár bizonyára nem szándékosan - ellentmondanak a valóságnak - áll a MeH közleményében. Rogán úr állításaival ellentétben a Meh-et vezető miniszter alá tartozó terület jövő évi költségvetési támogatása 25 százalékkal csökken az előző évihez képest. A képviselő úr ugyancsak téved a Hivatal létszámát illetően, hiszen a MEH-ben megkezdődött és hamarosan le is zárul a kormányhatározatban előírt 30 százalékos leépítés.