Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elkezdték a kismamapénz kifizetését

MTI
2003.10.10. 12:33
Pénteken elkezdődött a 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermekgondozási segélyben részesült kismamák elmaradt jövedelempótlékának kifizetése, így várhatóan már kedden hozzájuthatnak pénzükhöz az első érdekeltek. A mintegy 300 ezer érintett kismamának, akiknek hivatalból állapították meg jogosultságát, legkésőbb 2003. december 31-ig kifizetik a jövedelempótlékot. Ennek havi összege 6.700 forint, így a legnagyobb összegre jogosult személy 180 ezer forintot kaphat, ami összesen mintegy 30 milliárd forinttal terheli a központi költségvetést.

Akik 2004. január 1. után nyújtanak be igényt, azok ezt március 31-ig tehetik meg, a kiutalás a jogosultság megállapítása után folyamatosan történik. Akik ebben bármilyen módon akadályoztatva vannak, azok legkésőbb 2004. szeptember 30-ig élhetnek igényjogosultságukkal.

A havi összeg független attól, hogy az adott hónap folyamán teljes egészében, vagy csak néhány napra részesült gyermekgondozási segélyben a kismama. A jövedelempótlék adó- és köztehermentes, és ez a 2004-es kiutalásokra is fennáll.

A jövedelempótlék megállapítása a munkáltatóknál működő családtámogatási kifizetőhelyeknél, illetőleg a Magyar Államkincstár területi igazgatóságain és kirendeltségein történik.

A családtámogatási kifizető szervek külön kérelem nélkül, hivatalból állapítják meg a jövedelempótlékot, így az erre jogosult személyeknek teendőjük nincs. Ez alól azonban kivételt képeznek a gyesben részesülő halála miatt jogosultságot szerzett személyek, azok, akiknek munkáltatója ma már nem létezik, olyan személyek, akiknek a nevében vagy állandó lakcímében a gyesfolyósítás megszűnését követően változás következett be. Szintén egyénileg kell kérvényezniük a jövedelempótlékot azoknak, akik 2003. december 31-ig nem kapták meg, ám úgy vélik, arra jogosultságot szereztek.